Fout

Ingrediënten
2 personen
- 1 aubergine
- 1 ui
- 4 takjes platte peterselie
- 2 eetlepels olie
- 1 teentje knoflook
- 100 gram mager rundergehakt
- 0.5 theelepel gemalen komijn (djinten)
- 0.5 theelepel paprikapoeder
- peper
- 0.5 blik tomatenblokjes zonder zout
- 400 gram pompoen
- 2 eetlepels rozijnen
- 0.25 bouillontablet met minder zout
- 150 gram volkoren couscous
Recept informatie
- Bron Voedingscentrum
- Categorie Hoofdgerecht
- Bekeken 70 x
- Labels
-
geen varkensvleesmet weinig zoutbij verhoogd cholesterolbij diabetesvrij van eigeschikt voor zwangerenvrij van melk
Bereiding
- Was de aubergine en verwijder de steelaanzet.
- Snijd over de hele lengte van de aubergine een reep schil van 1 cm, laat een even breed stuk zitten en schil weer een reep eraf. Ga door tot de aubergine helemaal gestreept zijn.
- Halveer de aubergine in de lengte.
- Snijd het vruchtvlees uit de schil, maar houd een stevige rand over. Snijd het vruchtvlees klein.
- Pel de ui en snijd hem klein.
- Snijd of knip de peterselie klein.
- Verwarm 1 eetlepel olie en fruit hierin de helft van de ui glazig.
- Pers er een half teentje knoflook boven uit.
- Voeg het gehakt, het vruchtvlees van de aubergines, de helft van de peterselie, de komijn en het paprikapoeder toe en maak het mengsel op smaak met peper.
- Verwarm de rest van de olie in een pan waarin de auberginehelften naast elkaar kunnen staan en fruit hierin de rest van de ui en de knoflook zacht. Voeg de tomatenblokjes toe en maak de tomatensaus op smaak met peper.
- Vul de auberginehelften met het gehaktmengsel en plaats de aubergines in de pan met de tomatensaus.
- Laat de aubergines met een deksel op de pan in ca. 30 minuten gaar worden.
- Schil het stuk pompoen en verwijder de draden en pitten.
- Snijd de pompoen in blokjes en kook ze in een bodempje water in ca. 8 minuten gaar.
- Was de rozijnen.
- Breng 200 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook.
- Meng de rozijnen met de couscous in een kom en schenk de bouillon erover. Roer met een vork los en laat afgedekt 5 minuten wellen.
- Meng de gare pompoen door de couscous en maak het op smaak met nog wat gemalen komijn en strooi de rest van de peterselie erover.
Voedingswaarde
Nutriënt | Waarde portie |
---|---|
Calorieën | 421 kcal |
Koolhydraten | 43,7 gr |
Vetten | 17,1 gr |
Vezels | 9,6 gr |
Eiwitten | 18,1 gr |
Verzadigd vet | 4,9 gr |
Trans vet | 0,2 gr |
Enkelv. onv. vet | 6,7 gr |
Meerv. onv. vet | 4,3 gr |
Cholesterol | 22 mg |
Suikers | 20,4 gr |
Zout | 0,44 gr |
Calcium | 105,2 mg |
Magnesium | 65,9 mg |
Fosfor | 226,8 mg |
Kalium | 1113,1 mg |
Ijzer | 4,5 mg |
Jodium | 7,7 µg |
Koper | 0,27 mg |
Zink | 3,41 mg |
Seleen | 6,7 µg |
Vitamine A | 67,9 µg |
Vitamine B1 | 0,4 mg |
Vitamine B2 | 0,21 mg |
Vitamine B3 | 4,7 mg |
Vitamine B6 | 0,475 mg |
Foliumzuur | 64,7 µg |
Vitamine B12 | 0,98 µg |
Vitamine C | 37,3 mg |
Vitamine D | 0,3 µg |
Vitamine E | 6,4 mg |
Vitamine K1 | 34 µg |
Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.