Terug

Gestoofde venkel

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 6 aardappelen
  • 2 grote venkelknollen
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 sjalotjes
  • 150 gram varkensvleesreepjes
  • peper

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 32 x
  • Labels
  • balansdag
    eiwitrijk
    caloriearm
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vrij van melk

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Maak de venkel schoon. Snijd een stukje van de onderkant en verwijder de stelen. Bewaar het fijne groen. Snijd de knollen in de lengte een keer door.
  3. Kneus de peperkorrels.
  4. Bak de gekneusde peperkorrels in 1 eetlepel margarine zacht.
  5. Voeg 150 ml water met het citroensap en de venkel toe en stoof de groente in ca. 10 minuten gaar.
  6. Pel de sjalotjes en snijd ze klein.
  7. Bestrooi de vleesreepjes met peper. Bak het vlees in de rest van de margarine in ca. 8 minuten bruin en gaar. Bak de laatste minuut de sjalot mee.
  8. Voeg een paar lepels water toe en breng dit  aan de kook.
  9. Knip het bewaarde venkelgroen klein en strooi het over de venkel. Geef het vlees en de aardappelen erbij.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 460 kcal
Koolhydraten 48,2 gr
Vetten 16,1 gr
Vezels 11,2 gr
Eiwitten 25 gr
Verzadigd vet 2,7 gr
Trans vet 0,1 gr
Enkelv. onv. vet 6 gr
Meerv. onv. vet 6,4 gr
Cholesterol 28,1 mg
Suikers 6,6 gr
Zout 0,58 gr
Calcium 222,1 mg
Magnesium 85,1 mg
Fosfor 406,4 mg
Kalium 2200,7 mg
Ijzer 5,7 mg
Jodium 21 µg
Koper 0,27 mg
Zink 3,02 mg
Seleen 10,5 µg
Vitamine A 135,9 µg
Vitamine B1 0,86 mg
Vitamine B2 0,15 mg
Vitamine B3 9,4 mg
Vitamine B6 1,111 mg
Foliumzuur 113,3 µg
Vitamine B12 0,22 µg
Vitamine C 30,7 mg
Vitamine D 1,4 µg
Vitamine E 4,9 mg
Vitamine K1 17,6 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu