Terug

Boerenkool-ovenschotel

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 400 gram diepvriesboerenkool of 600 gram gesneden verse boerenkool
  • 600 gram aardappelen
  • 1 ui
  • 150 gram champignons
  • 150 gram rundergehakt
  • peper, nootmuskaat
  • 150 ml halfvolle melk

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 123 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    eiwitrijk
    met weinig zout
    vrij van gluten
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren

Bereiding

  1. Ontdooi de boerenkool eventueel en kook de groente in 20 minuten gaar.
  2. Schil de aardappelen en kook ze in 20-25 minuten gaar.
  3. Pel de ui en snijd hem klein.
  4. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken.
  5. Bak het rundergehakt met peper in een droge pan gaar en rul.
  6. Fruit de ui mee glazig.
  7. Bak de champignons kort mee.
  8. Breng de melk aan de kook.
  9. Maak van de gare aardappelen met hete melk, nootmuskaat en wat peper een puree.
  10. Schep de boerenkool in een ovenvaste schaal en verdeel het gehaktmengsel erover.
  11. Dek dit af met de aardappelpuree.
  12. Laat er eventueel in een hete oven of onder de grill een goudgeel korstje op komen.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 549 kcal
Koolhydraten 60,9 gr
Vetten 17,5 gr
Vezels 13,6 gr
Eiwitten 30,6 gr
Verzadigd vet 7,2 gr
Trans vet 0,4 gr
Enkelv. onv. vet 6,3 gr
Meerv. onv. vet 1,8 gr
Cholesterol 44,3 mg
Suikers 7,3 gr
Zout 0,37 gr
Calcium 601,2 mg
Magnesium 114,8 mg
Fosfor 474,6 mg
Kalium 2064,1 mg
Ijzer 5,9 mg
Jodium 25,2 µg
Koper 0,63 mg
Zink 5,25 mg
Seleen 15,1 µg
Vitamine A 375,1 µg
Vitamine B1 0,29 mg
Vitamine B2 0,51 mg
Vitamine B3 9,4 mg
Vitamine B6 1,057 mg
Foliumzuur 268,9 µg
Vitamine B12 1,76 µg
Vitamine C 86,3 mg
Vitamine D 0,5 µg
Vitamine E 6,2 mg
Vitamine K1 1634,4 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu