Terug

Hamburger met groente en yoghurtdip

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 0.5 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosuitje
  • 75 ml halfvolle yoghurt
  • peper
  • 50 gram (veld)sla
  • 1 winterwortel
  • 1 paprika
  • 1 (oude) bruine of volkoren boterham
  • stukje ui
  • 200 gram rundergehakt
  • 4 volkorenbroodjes

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 31 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    eiwitrijk
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren

Bereiding

  1. Was de komkommer en rasp de helft ervan boven een kom. Pers er 1 teentje knoflook boven uit.
  2. Maak het bosuitje schoon en snijd het klein. Meng dit met de yoghurt door de geraspte komkommer en maak de saus op smaak met een beetje peper.
  3. Was eventueel de sla en laat het goed uitlekken.
  4. Maak de wortel en de paprika schoon. Snijd de wortel, de paprika en de rest van de komkommer in blokjes of reepjes. Schep dit op de sla.
  5. Scheur de boterham in stukken en week het in 2 lepels water.
  6. Rasp het stukje ui en pers het overgebleven teentje knoflook erboven uit.
  7. Meng dit met het geweekte brood en wat peper door het gehakt. Vorm er 4 burgers van.
  8. Verwarm een (gril)pan of een koekenpan met een antiaanbaklaag en bak de burgers in ca. 6 minuten gaar en bruin.
  9. Snijd de broodjes open en leg er de hamburger tussen. Geef de yoghurtdip en de salade erbij.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 538 kcal
Koolhydraten 56,6 gr
Vetten 15,1 gr
Vezels 14,1 gr
Eiwitten 36,8 gr
Verzadigd vet 5,8 gr
Trans vet 0,4 gr
Enkelv. onv. vet 5,7 gr
Meerv. onv. vet 1,7 gr
Cholesterol 46,6 mg
Suikers 12 gr
Zout 1,65 gr
Calcium 195,9 mg
Magnesium 132,7 mg
Fosfor 529,9 mg
Kalium 1508,1 mg
Ijzer 6,6 mg
Jodium 78,5 µg
Koper 0,44 mg
Zink 7,64 mg
Seleen 14,4 µg
Vitamine A 1104,6 µg
Vitamine B1 0,27 mg
Vitamine B2 0,4 mg
Vitamine B3 6,9 mg
Vitamine B6 0,799 mg
Foliumzuur 114,3 µg
Vitamine B12 2,1 µg
Vitamine C 96 mg
Vitamine D 0,5 µg
Vitamine E 3,1 mg
Vitamine K1 112,2 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu