Terug

Kip gevuld met kruidige rijst

Recept foto

Ingrediënten

4 personen
  • 30 gram zilvervliesrijst
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • mespunt piment
  • 0.5 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels gedroogde cranberries zonder suiker
  • 1 kip (bijv. Kemper Landhoen, Volwaard, Label Rouge)
  • 1 eetlepel olie
  • 800 gram sperziebonen
  • 600 gram krieltjes

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 26 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    eiwitrijk
    met weinig zout
    vrij van gluten
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vrij van melk

Bereiding

  1. Kook de rijst in water volgens de gebruiksaanwijzing net gaar.
  2. Warm de oven voor op 160 °C.
  3. Maak het sjalotje en de knoflook schoon en snijd het klein.
  4. Meng de sjalot en de knoflook door de rijst.
  5. Voeg wat peper, het piment, de kaneel en de cranberries toe.
  6. Bestrooi de kip met peper en vul de kip met het rijstmengsel.
  7. Wrijf de kip in met de olie en leg hem in een ovenvaste schaal. Bedek de borst met een stuk dubbelgevouwen aluminiumfolie.
  8. Braad de kip 50 minuten.
  9. Neem het stuk aluminiumfolie weg en zet de oven op 200 °C.
  10. Laat de kip in nog 20 minuten verder gaar worden en bruin kleuren. Bedruip de kip eventueel een keer met het braadvocht.
  11. Neem de kip uit de oven, bedek hem met het stuk aluminiumfolie en laat de kip 15 minuten rusten.
  12. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
  13. Was de krieltjes en kook ze in een bodempje water in ca. 6 minuten gaar.
  14. Snijd de kip in delen, geef er wat van de vulling, de sperziebonen en krieltjes bij.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 556 kcal
Koolhydraten 44,2 gr
Vetten 19,8 gr
Vezels 9,9 gr
Eiwitten 45,8 gr
Verzadigd vet 5,5 gr
Trans vet 0,2 gr
Enkelv. onv. vet 5,8 gr
Meerv. onv. vet 5,1 gr
Cholesterol 180 mg
Suikers 6,2 gr
Zout 0,48 gr
Calcium 140,9 mg
Magnesium 142,4 mg
Fosfor 527,2 mg
Kalium 1767,2 mg
Ijzer 4,5 mg
Jodium 26,4 µg
Koper 0,72 mg
Zink 5,26 mg
Seleen 27 µg
Vitamine A 109,4 µg
Vitamine B1 0,37 mg
Vitamine B2 0,4 mg
Vitamine B3 14 mg
Vitamine B6 1,476 mg
Foliumzuur 138,8 µg
Vitamine B12 2 µg
Vitamine C 18,1 mg
Vitamine D 0,6 µg
Vitamine E 4 mg
Vitamine K1 31,3 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu